Strony

piątek, 17 maja 2013

Cynamonowe ptysie z kremem i prażonymi jabłkami

   Wczoraj moja siostra robiła churros. Jeśli ktoś nie wie (a ja do wczoraj nie wiedziałam) co to są churros, to wyjaśniam, że to taki przysmak robiony z parzonego ciasta, smażonego na oleju i posypany cukrem z cynamonem (zdjęcie na dole strony). I właśnie one były dla mnie inspiracją do zrobienia tych bardzo nietypowych ptysiów... Ciasto parzone o smaku wanilii i cynamonu, prażone jabłka i krem waniliowy. Mniam!




Składniki

Ptysie:
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki
1 łyżka brązowego cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem budyniowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
0,5 l mleka ( do przygotowania budyniu)
100 g masła
1 łyżka cukru pudru

Prażone jabłka:
2 jabłka
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Cukier puder do dekoracji

   W garnku gotujemy wodę z masłem i cukrem, gdy woda zacznie wrzeć, a masło się rozpuści zdejmujemy z ognia. Wsypujemy mąkę, cynamon i ekstrakt waniliowy i intensywnie mieszamy, aż ciasto będzie szkliste i będzie łatwo odchodziło od ścianek rondelka. Ciasto należy dobrze ostudzić.
Do zimnego ciasta dodawać po kolei jajka cały czas ucierając. Gdy ciasto jest gotowe, należy przełożyć je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki ( tylka nr 1). Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać ptysie o dowolnej wielkości ( u mnie około 3-4 cm średnicy). Ptysie pieczemy w piekarniku w temperaturze 200ºC przez 30 minut. Studzimy na kratce.
   W niewielkim garnku gotujemy 3/4 mleka. W pozostałej części rozpuszczamy budyń. Przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy budyń należy całkowicie ostudzić. 
   Masło ucieramy razem z cukrem pudrem na puszystą masę (masło musi być w temperaturze pokojowej). Do utartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń, cały czas ucierając. Gotowy krem odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
   Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Suchą patelnię bardzo mocno rozgrzewamy i wykładamy jabłka, posypujemy cukrem i mieszamy, aby jabłka się nie przypaliły. Gdy jabłka puszczą sok, dodajemy cynamon i mieszamy, aż cały sok wyparuje. Odstawiamy do wystygnięcia.
   Ptysie przekrajamy na pół. Gotowy krem wykładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na jedną połówkę ptysia, na to kładziemy porcję jabłek, przykrywamy drugą połówką ptysia, posypujemy cukrem pudrem.
   Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz