Składniki
Ptysie:
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki
1 łyżka brązowego cukru
4 duże jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem budyniowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
0,5 l mleka ( do przygotowania
budyniu)
100 g masła
1 łyżka cukru pudru
Prażone jabłka:
2 jabłka
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Cukier puder do dekoracji
W garnku gotujemy wodę
z masłem i cukrem, gdy woda zacznie wrzeć, a masło się rozpuści zdejmujemy z
ognia. Wsypujemy mąkę, cynamon i ekstrakt waniliowy i intensywnie mieszamy, aż
ciasto będzie szkliste i będzie łatwo odchodziło od ścianek rondelka. Ciasto
należy dobrze ostudzić.
Do zimnego ciasta dodawać po kolei
jajka cały czas ucierając. Gdy ciasto jest gotowe, należy przełożyć je do
rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki ( tylka nr 1). Na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskać ptysie o dowolnej wielkości (
u mnie około 3-4 cm średnicy). Ptysie pieczemy w piekarniku w temperaturze
200ºC przez 30 minut. Studzimy na kratce.
W niewielkim garnku
gotujemy 3/4 mleka. W pozostałej części rozpuszczamy budyń. Przygotowujemy
według przepisu na opakowaniu. Gotowy budyń należy całkowicie ostudzić.
Masło ucieramy razem z
cukrem pudrem na puszystą masę (masło musi być w temperaturze pokojowej). Do
utartego masła dodajemy stopniowo zimny budyń, cały czas ucierając. Gotowy krem
odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Jabłka obieramy i
kroimy w drobną kostkę. Suchą patelnię bardzo mocno rozgrzewamy i wykładamy
jabłka, posypujemy cukrem i mieszamy, aby jabłka się nie przypaliły. Gdy jabłka
puszczą sok, dodajemy cynamon i mieszamy, aż cały sok wyparuje. Odstawiamy do
wystygnięcia.
Ptysie przekrajamy na
pół. Gotowy krem wykładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na jedną połówkę
ptysia, na to kładziemy porcję jabłek, przykrywamy drugą połówką ptysia,
posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz