Składniki
Spód:
1 opakowanie ciasteczek Oreo (176 g)
50 g miękkiego masła
Sernik:
4 jajka
400 g trzykrotnie zmielonego twarogu
1/4 szklanki cukru
3 dojrzałe banany
sok z jednej cytryny
Czekoladowy sos toffi:
1 łyżka masła
50 g golden syrup
1 łyżka cukru
60 ml śmietany kremówki
60 g dobrej czekolady mlecznej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (moje jajka nie były, więc włożyłam je na 10 s do mikrofali).
Spód i boki formy (u mnie o średnicy 23 cm) szczelnie owinąć folią aluminiową, tak aby woda nie dostała się do środka.
Ciasteczka Oreo razem z masłem zmiksować na bardzo drobno. Dokładnie i ściśle wypełnić całe dno formy przygotowaną masą ciasteczkową, odstawić na chwilę do lodówki.
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć je razem z cukrem na puszysty kogel mogel. Następnie stopniowo dodawać twaróg nie przerywając ucierania.
W osobnym naczyniu zmiksować banany razem z sokiem z cytryny, a następnie dodać całość do masy z żółtek i twarogu. Jeszcze chwilę miksować.
Białka ubić na sztywno, dodać do masy z bananami i delikatnie łyżką wszystko wymieszać do połączenia się składników. Wszystko wyłożyć do tortownicy z ciasteczkowym spodem.
Tortownicę włożyć w większą blachę, którą należy wypełnić gorącą wodą tak aby sięgała połowy wysokości foremki z sernikiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zdjąć folię i wystudzić. Zimny sernik włożyć na kilka godzin do lodówki i dopiero po tym czasie wyjąć go z formy.
Czekoladowe toffi najlepiej przygotować kilka godzin przed podaniem. Masło, golden syrup i cukier zagotować w małym garnuszku. Nie mieszać łyżką, tylko lekko kołysać garnuszkiem. Po zdjęciu z ognia dodać śmietankę i czekoladę. Wszystko wymieszać dokładnie trzepaczką i odstawić do wystygnięcia.Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz