Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Gdy zaczną się formować tzw. miękkie wierzchołki należy zacząć dodawać stopniowo cukier, nie przerywając ubijania. Gdy cały cukier zostanie dodany należy do masy zacząć dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
W osobnym naczyniu wymieszać oba rodzaje mąk, następnie przesiać je do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Można również wymieszać mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach i tylko do momentu połączenia się składników.
Piec w temperaturze 170ºC około 30-40 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt należy upuścić w formie na podłogę z wysokości około 60 cm. Studzić również w formie w uchylonym piekarniku. Ciasto wyjąć z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz