Inspiracją do zrobienia tego tortu było ciast black forest gateau, do którego zrobienia ciągle namawia mnie mąż. Ciągle się do niego zabieram i zabrać nie mogę, a na razie powstał ten czekoladowy torcik, do którego wykorzystałam konfiturę wiśniową domowej roboty i przepis na krem z mascarpone od Dorotus z Moich Wypieków, a znajdziecie go też tu.
Jeśli ktoś lubi czekoladę i wiśnie (a osobiście nie znam nikogo kto nie lubi) to z pewnością to ciasto mu zasmakuje :)
Składniki na ciasto czekoladowe:
175 g masła
75 g gorzkiej czekolady
300 g mąki
350 g cukru
25 g kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
200 g jogurtu lub maślanki
2 szczypty soli
Składniki na krem:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa czekoladowa:
50 ml śmietany kremówki
50 g gorzkiej czekolady
Wiśnie lub czereśnie do dekoracji
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka z 50 g cukru utrzeć na puszystą masę, dodając na koniec jogurt lub maślankę, jeszcze chwilę ucierać.Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Wszystkie mokre składniki (oprócz białek) dodać do suchych i dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do zmiksowanego ciasta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto należy studzić w foremce.
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę włożyć do misy miksera i ubić do tzw. miękkich wierzchołków, następnie dodać cukier puder i ubić wszystko na sztywno.
Zimne ciasto czekoladowe przekroić aby powstały trzy blaty. Każdy blat można nasączyć ponczem cytrynowym (z wody, soku z cytryny i cukru), do którego można również dodać alkohol.
Śmietanę kremówkę zagotować, zdjąć z ognia i dodać do niej połamaną w kostki czekoladę. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odłożyć dwie łyżki polewy i przestudzić.
Krem podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać z dwiema łyżkami polewy, zaś drugą z ekstraktem z wanilii. Przekładać tort najpierw warstwą konfitury wiśniowej, a potem dowolnym kremem. Następnie na krem położyć następny blat ciasta. Czynność powtórzyć z resztą kremu i konfitury. Ostatni blat polać polewą czekoladową i udekorować wiśniami lub czereśniami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz