Z podanej ilości składników powstało ciasto o średnicy 25 cm. Tortownica była wypełniona masą serową po brzegi i dosłownie modliłam się aby nie wypłynęła na zewnątrz. Udało się, sernik pięknie wyrósł, nie wylał się, ale Wam polecam zrobienie go w odrobinie większej formie ;)
Kruchy spód czekoladowy:
300 g mąki
200 g zimnego masła
1 jajko
3 łyżki kakao
szczypta soli
Masa serowa:
8 jajek (z 6 też wyjdzie ale nie będzie taki smaczny ;)
300 g cukru
1 kg mielonego twarogu (typu Delfiko)
1 opakowanie budyniu waniliowego
aromat waniliowy (najlepiej naturalny)
Przygotowanie spodu:
Masło pokroić w drobną kostkę, dodać pozostałe składniki, szybko i dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Formę do ciasta wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i wyłożyć nim spód i brzegi formy. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C.
Przygotowanie masy serowej:
Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem na puszysty kogel mogel. Następnie stopniowo dodawać ser, cały czas ubijając. Na koniec dodać zapach waniliowy i budyń. Dokładnie wymieszać aby nie było grudek. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, dodać do masy serowej i szpatułką delikatnie i dokładnie wszystko wymieszać. Wylać całą masę na wierzch podpieczonego wcześniej spodu. Przez pierwsze pół godziny piec w piekarniku nagrzanym do 170°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec następne 30-40 minut. Studzić ciasto w piekarniku. Jeśli wierzch sernika zacznie się za wcześnie przypiekać należy go przykryć papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta oblałam polewą czekoladową, zrobioną z 50 g rozpuszczonego gorącego masła, do którego dodałam 100 g gorzkiej czekolady.
Smacznego :)
Mniam... Wygląda pysznie...!
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie:
http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html