4 jajka
120 g cukru
140 g mąki tortowej
50 g zmielonych migdałów
50 g zmielonych orzechów laskowych
1 łyżeczka kakao
75 g gorzkiej czekolady
1 opakowanie przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g masła
100 g miodu
Opcjonalnie można dodać rodzynki.
Polewa:
3 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
7 łyżek śmietany kremówki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło z miodem rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając.
Mąkę z proszkiem, sodą i kakao przesiać, dodać startą na tarce czekoladę, przyprawę do piernika, zmielone orzechy i migdały, wszystko dokładnie wymieszać, następnie wsypać wszystkie suche składniki do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać przestudzone masło z miodem i dokładnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 175° C przez około 40 minut lub to suchego patyczka. Studzić na kratce.
W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, przesiane kakao i śmietanę. Wszystko zagotować, ale tylko przez chwilę. Delikatnie przestudzić. Polewa gęstnieje stygnąc, więc polać ciasto jeszcze w miarę ciepłą polewą, ale na tyle gęstą aby nie spłynęła od razu z całego ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz