Dziś deser idealny na karnawał. Elegancki i pyszny. Jeden z moich ulubionych.
Panna cotta jest wręcz banalnie prosta i nie wymaga od nas spędzenia dużo czasu w kuchni. Możemy, a nawet powinniśmy przygotować ją wcześniej, najlepiej dzień przed imprezą.
Składniki:
330 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
170 ml mleka
1/3 szklanki cukru
1 laska wanilii
8 g żelatyny
mrożony mus truskawkowy (do polania)
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Śmietanę, mleko i cukier wymieszać w garnku z grubym dnem. Ziarenka wanilii, które wcześniej należy wyłuskać z laski, dodać do śmietany razem z pustą laską. Wszystko zagotować na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając, ale nie doprowadzić do wrzenia. Na koniec, po zdjęciu garnka z ognia, należy wyjąć pustą laskę wanilii, dodać żelatynę i wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści w gorącej śmietance. Odstawić do wystygnięcia, a następnie przelać do wybranych foremek lub salaterek. Wstawić na minimum kilka godzin do lodówki do stężenia.
Mus truskawkowy rozmrozić. Przed podaniem polać deser musem.
Smacznego :)
jadłam- rewelacja :) polecam
OdpowiedzUsuńSkusiłem się na ten deser akurat teraz kiedy kupiłem porcję mrożonych truskawek z dobrego sortu z gomaru ale przepis co tu dużo mówić jest nieśmiertelny. Wielkie dzięki!
OdpowiedzUsuń