Strony

sobota, 6 kwietnia 2013

Czekoladowa lawa ( Chocolate fondant )

   Dziś coś dla prawdziwych czokoholików. Już chyba bardziej czekoladowo się nie da.
Czekoladowa lawa jest jednym z moich ulubionych deserów, czekoladowe ciastko z płynnym środkiem. Często serwowana jest z lodami waniliowymi, ale jest tak pyszna, że spokojnie można serwować ją bez dodatków. Bardzo szybko i łatwo się ją robi, a efekt zachwyci każdego kto lubi czekoladowe desery.
   Ilość podanych składników wystarczy na zrobienie 4 porcji, a najlepsze jest to, że surowe ciasto można w kokilkach zamrozić i upiec innego dnia bez rozmrażania. Jedyne co trzeba zrobić to dodać 5 minut do normalnego czasu pieczenia.

Składniki:

100 g masła pokrojonego w kostki
100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
2 całe jajka
2 żółtka
100 g drobnego cukru
100 g mąki
Masło do wysmarowania kokilek
Kakao do posypania kokilek

Zaczynamy od przygotowania kokilek. Rozpuszczonym masłem wysmarować dokładnie kokilki i wstawić je na chwilę do zamrażarki. Gdy masło się zetnie powtórzyć czynność. Nie wkładać ponownie kokilek do zamrażarki tylko posypać je kakao.
Czekoladę połamaną w drobne kostki umieścić w misce razem z masłem i rozpuścić w kąpieli wodnej ( mikrofalówka działa równie dobrze ;) . Opcjonalnie można dodać do czekolady kieliszek aromatycznego alkoholu np. amaretto . Odstawić na 10 minut do wystygnięcia.
W osobnej misce ubić na bardzo puszystą i białą masę jajka z żółtkami i cukrem. Następnie przesiać do nich mąkę, wszystko wymieszać, a gdy składniki się połączą chwilę ubijać ręcznie.
Rozpuszczoną czekoladę wlewać w trzech częściach do masy jajecznej. Za każdym razem po wymieszaniu składników wszystko chwilę ubijać.
Tak przygotowaną masę przelać do kokilek i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200ºC. Piec minimum 10 minut. Ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej pod koniec pieczenia trzeba sprawdzić czy na wierzchu zaczęła robić się skorupka i babeczka zaczyna odchodzić od brzegów foremki. Przy dotknięciu palcem powinniśmy poczuć, że środek jest płynny. Jeśli przesadzimy z czasem wyjdzie nam pyszna, ale niestety zwykła czekoladowa babeczka.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na minutę, a następnie przełożyć na talerz, na którym nasze czekoladowe ciastko będzie serwowane. Czekoladową lawę podajemy gorącą samą, z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
Powodzenia i smacznego.





2 komentarze:

  1. świetny blog, strasznie mi sie podoba. dodaję do obserwowanych. Pozdrawiam .
    http://lubieessc.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń