Strony

czwartek, 11 kwietnia 2013

Mus czekoladowy z amaretto

   Dziś znów czekolada i to z alkoholem. Z przepisu Gordona Ramseya. Stwierdziłam, że przepis od niego napewno bedzie niezawodny, a mus pyszny. Świetnym akcentem są tu biszkopty o smaku amaretto, delikatne i chrupiące bardzo dobrze komponują się z puszystym, mocno czekoladowym musem.
   Dla prawdziwych czokoholików :)




Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
300 ml śmietany kremówki
Kieliszek likieru amaretto
1 duże białko
50 g cukru pudru
Garść biszkoptów amaretto
Trochę czekolady do dekoracji

Połowę śmietanki wlać do garnuszka i podgrzewać, aż zacznie się gotować. Następnie zdjąć z ognia i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i utworzy ze śmietanką jednolitą gładką masę. Do większej miski wlać zimną wodę i dołożyć do niej kostki lodu. Do mniejszej miski przelać czekoladową masę i wstawić ją do miski z wodą i lodem. Dodać do masy pozostałą część śmietanki i amaretto. Za pomocą miksera ubijać masę do momentu, aż zaczną się tworzyć tzw. miękkie wierzchołki. Wyjąć miskę z wody.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białka. Gdy piana jest ubita należy dodawać stopniowo cukier puder dalej ubijając.
Ubite białka wyłożyć na masę czekoladową i delikatnie wymieszać.
Biszkopty amaretto pokruszyć, połowę dodać do musu i delikatnie wymieszać. Resztę biszkoptów wsypać na dno pucharków, w których będzie serwowany deser. Wyłożyć na nie mus czekoladowy, udekorować startą czekoladą i włożyć na kilka godzin do lodówki.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz