Strony

czwartek, 15 sierpnia 2013

Pleśniak

   Pleśniak to jedno z moich ulubionych ciast. Na półkruchym spodzie, koniecznie z dżemem z czarnej porzeczki (bo jakoś z innymi dżemami już mi tak nie smakuje) i lekką bezą na wierzchu. Jak dla mnie to pychota! :)
   No i oczywiście jeśli mój brat  mówi, że wyszło bardzo dobre, znaczy, że naprawdę warto jest umieścić je na blogu.  :)


Składniki:
5 jajek
200g zimnego masła
3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kwaśnej śmietany
3 płaskie łyżki drobnego cukru
3/4 szklanki cukru pudru
Szczypta soli
2 łyżeczki kakao
Słoik konfitury z czarnej porzeczki lub gęstego dżemu

   Mąkę wymieszać z dwiema łyżkami cukru, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać zimne masło i posiekać wszystko razem. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto.
   1/4 ciasta zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamrażarki do stwardnienia. Resztę ciasta podzielić na dwie części, jedną uformować w kulę, zawinąć w folię i odłożyć do zamrażarki, a do drugiej dodać kakao i dokładnie zagnieść. Również uformować kulę, zawinąć w folię i zostawić w zamrażarce do stwardnienia (około pół godziny).
   Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie 28x24 cm)
   Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier puder.
   Z zamrażarki wyjąć dużą kulę jasnego ciasta i zetrzeć na grubych oczkach tarki na dno blachy, powtórzyć czynność z kulą ciasta z dodatkiem kakao. Następnie na ciasto wyłożyć grubą warstwą konfiturę z czarnej porzeczki. Na nią wyłożyć pianę z białek. Na koniec najmniejszą kulę ciasta zetrzeć na tarce na wierzch piany.
   Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez 40 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i studzić w blaszce.
   Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz