Strony

czwartek, 2 stycznia 2014

Waniliowa Panna Cotta

   Dziś deser idealny na karnawał. Elegancki i pyszny. Jeden z moich ulubionych. 
   Panna cotta jest wręcz banalnie prosta i nie wymaga od nas spędzenia dużo czasu w kuchni. Możemy, a nawet powinniśmy przygotować ją wcześniej, najlepiej dzień przed imprezą.



Składniki:

330 ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
170 ml mleka
1/3 szklanki cukru
1 laska wanilii
8 g żelatyny
mrożony mus truskawkowy (do polania)


   Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Śmietanę, mleko i cukier wymieszać w garnku z grubym dnem. Ziarenka wanilii, które wcześniej należy wyłuskać z laski, dodać do śmietany razem z pustą laską. Wszystko zagotować na niewielkim ogniu od czasu do czasu mieszając, ale nie doprowadzić do wrzenia. Na koniec, po zdjęciu garnka z ognia, należy wyjąć pustą laskę wanilii, dodać żelatynę i wymieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści w gorącej śmietance. Odstawić do wystygnięcia, a następnie przelać do wybranych foremek lub salaterek. Wstawić na minimum kilka godzin do lodówki do stężenia.
   Mus truskawkowy rozmrozić. Przed podaniem polać deser musem.

   Smacznego :)

 



2 komentarze:

  1. jadłam- rewelacja :) polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiłem się na ten deser akurat teraz kiedy kupiłem porcję mrożonych truskawek z dobrego sortu z gomaru ale przepis co tu dużo mówić jest nieśmiertelny. Wielkie dzięki!

    OdpowiedzUsuń