Strony

niedziela, 16 czerwca 2013

Ciasto czekoladowe

   Dziś przepis na mocno czekoladowe ciasto, które może posłużyć jako baza pod tort lub możemy zaserwować je tylko z polewą czekoladową. Ciasto jest dość zwarte, ale miękkie i wilgotne.


Składniki:
175 g masła
75 g gorzkiej czekolady
300 g mąki
350 g cukru
25 g kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
200 g jogurtu lub maślanki
2 szczypty soli

   Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąkę, 300 g cukru, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól dokładnie wymieszać w dużej misce. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka z 50 g cukru utrzeć na puszystą masę, dodając na koniec jogurt lub maślankę, jeszcze chwilę ucierać. Rozpuszczoną czekoladę i żółtka dodać do suchych składników i dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do zmiksowanego ciasta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać łyżką.
   Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut lub do suchego patyczka (jeśli ciasto jest długo surowe w środku, należy przykryć wierzch papierem do pieczenia aby góra ciasta się nie spaliła).
   Po upieczeniu ciasto należy studziż w foremce.
  Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz